Przykładowe
jadłospisy
Przykładowe Menu dla przedszkola
Poniedziałek
ŚNIADANIE
- Herbata miętowa 200 ml
- Chleb wieloziarnisty
40 g (1), masło 10 g (7) polędwica sopocka 25 g, ogórek zielony 10 g,
masła 5 g
OBIAD
- Kapuśniak z młodej kapusty z ziemniakami 250 ml (9)
- Potrawka z mięsem drobiowym oraz groszkiem i marchewką 110 g, kasza pęczak 100 g (1)
- Kompot rabarbar- jabłko 200 ml
PODWIECZOREK
- Banan 1 szt.
Wtorek
ŚNIADANIE
- Herbata malinowa
200 ml - Owsianka na mleku (7) z brzoskwiniami 150 ml
- Chleb żytni 35 g (1), masło 5 g (7), twarożek z suszonymi pomidorami 25 g (7), papryka żółta 20 g, kiełki lucerny 5 g
OBIAD
- Żurek z jajkiem i białą kiełbasą 250 ml (1,3,9)
- Pieczeń rzymska 70 g z ciemnym sosie warzywnym 40 g, puree ziemniaczane 100 g, surówka szwedzka 75 g (10)
- Kompot śliwkowy 200 ml
PODWIECZOREK
- Jabłko 1 szt.
Środa
ŚNIADANIE
- Herbata z dzikiej
róży 200 ml - Bułka kajzerka 40 g (1), masło 10 g (7), domowe pate drobiowe z pestkami dyni 25 g, pomidor 20 g, sałata 5 g
OBIAD
- Zupa kalafiorowa z ziemniakami i świeżym lubczykiem 250 ml (9)
- Gołąbki bez zawijania z ryżem 220 g (9), sos pomidorowy 50 ml
- Kompot malinowo-porzeczkowy 200 ml
PODWIECZOREK
- Budyń waniliowy z borówką 150 g (7)
Czwartek
ŚNIADANIE
- Naturalne kakao na mleku 200 ml (7)
- Chałka 40 g (1), dżem malinowy, masło 10 g (7)
OBIAD
- Domowy rosół z makaronem i natką pietruszki 250 ml (1,9)
- Kluski śląskie 130 g z sosem brokułowo-serowym 100 g (7)
- Kompot gruszkowy z cynamonem 200 ml
PODWIECZOREK
- Arbuz 200 g
- Wafle kukurydziane 2 szt.
Piątek
ŚNIADANIE
- Herbata earl gray z cytryną 200 ml
- Chleb z siemieniem lnianym 40 g (1), masło 10 g (7), pasta jajeczna ze szczypiorkiem 25 g, papryka czerwona 20 g, rzodkiewka 10 g
OBIAD
- Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym i grzankami pełnoziarnistymi 250 ml (1)
- Dorsz w panierce kukurydzianej 70 g (4), puree ziemniaczane 130 g, surówka z kiszonej kapusty i marchewki 70 g
PODWIECZOREK
- Ciasto na naturalnym kakao z wiśniami 60 g (1,3)
Przykładowe Menu dla żłobka
Poniedziałek
ŚNIADANIE
- Herbata żurawinowa 150 ml
- Chleb wieloziarnisty 35 g (1), masło 5 g (7), ser królewski 20 g (7), ogórek 20 g, papryka czerwona 10 g
OBIAD
- Krupnik z kaszą jęczmienną i włoszczyzną 250 ml
- Spaghetti (1) z mięsem z szynki w sosie pomidorowo – marchewkowym posypane serem 270 g (7)
- Kompot Kompot truskawkowo – wiśniowy 150 ml
PODWIECZOREK
- Banan 1 szt.
Wtorek
ŚNIADANIE
- Herbata malinowa
150 ml - Chleb pszenno - żytni 35 g (1), masło 5 g (7), jajko na twardo 25 g (3), pomidor 20 g, sałata 10 g
OBIAD
- Barszcz ukraiński z fasolką i ziemniakami zabielany jogurtem 200 ml (7,9)
- Ala strogonow wołowo – wieprzowy z papryką, pomidorami i marchewką podany z kaszą bulgur 200 g (1), surówka
z buraczków 50 g - Kompot śliwkowy 200 ml
PODWIECZOREK
- Jogurt z owocami leśnymi 150 ml (7)
Środa
ŚNIADANIE
- Kawa zbożowa (1) na mleku 150 ml (7)
- Chleb graham 35 g (1), masło 5 g (7), szynka z indyka 20 g (min. 95% mięsa), papryka żółta 20 g, kiełki lucerny 10 g
OBIAD
- Zupa ogórkowa z ziemniakami zabielana mlekiem 250 ml (7,9)
- Makaron (1) z twarożkiem (7) polany musem truskawkowym, posypany prażonymi migdałami (8) 230 g
- Kompot jabłkowy 150 ml
PODWIECZOREK
- Mix warzyw (pomidorki koktajlowe, kalarepka, ogórek, papryka) 100 g
Czwartek
ŚNIADANIE
- Herbata truskawkowa
150 ml
Płatki kukurydziane na mleku 150 ml (7) - Chleb witalny 25 g (1), masło 5 g (7), kiełbasa krakowska 15 g (7), papryka żółta 20 g, buraczki w plasterkach 10 g
OBIAD
- Zupa krem z brokułów z groszkiem ptysiowym (1) 250 ml
- Soczysty filet z indyka pieczony w ziołach 50 g, ziemniaki gotowane 100 g, surówka z marchewki 50 g
- Kompot jabłkowo – śliwkowy z cynamonem 150 ml
PODWIECZOREK
- Ciasto biszkoptowe z jabłkami własnej produkcji 50 g (1,3)
Piątek
ŚNIADANIE
- Herbata rumiankowa 150 ml
- Chleb z dynią 35 g (1), masło 5 g (7), pasta z twarogiem i łososiem 25 g (7), ogórek 20 g, sałata lodowa 10 g
OBIAD
- Zupa z zielonej fasolki szparagowej z ryżem 200 ml (9)
- Naleśniki (1,3,7) z dżemem truskawkowym własnej produkcji polane sosem jogurtowym 150 g (7)
- Kompot jabłkowo – śliwkowy z cynamonem 150 ml
PODWIECZOREK
- Nektarynka 1 szt.
Pieczywo chrupkie orkiszowe 2 szt. (1)
JADŁOSPIS DLA DZIECI W WIEKU 1-3 LAT O ZAPOTRZEBOWANIU ENERGETYCZNYM 1000-1200 KCAL NA DOBĘ
Zaznaczono alergeny występujące w posiłkach zgodnie z rozporządzeniem 1169/2011
ZAZNACZONO ALERGENY WYSTĘPUJĄCE W POSIŁKACH ZGODNIE Z ROZPORZĄDZENIEM 1169/2011 Z DNIA 25 PAŹDZIERNIKA 2011.: dania zaproponowane w jadłospisie zostały przygotowane w oparciu o składniki mogące zawierać w swoim składzie substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji takie jak: 1.zboża zawierające gluten, 2. Skorupiaki i produkty pochodne, 3.jaja i produkty pochodne, 4.ryby i produkty pochodne, 5.orzeszki ziemne, 6.soje i produkty pochodne, 7.mleko i produkty pochodne, 8. orzechy, migdały, 9.Seler i produkty pochodne, 10. Gorczyca i produkty pochodne, 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne,12. Dwutlenek siarki i siarczany, 13. łubin i produkty pochodne, 14. Mięczaki i produkty pochodne.